Zanimljivosti

Bura je zacijelo najznačajniji vjetar na Jadranu, a naša, jadranska bura glasovita je i u svijetu. Ime tog vjetra potječe od grčke rijeci “borej” (boreas, boras) s više značenja: sjever, gora, vjetar koji puše s gore, sjevernjak. Bura u nas nije sjeverni nego najčešće sjeveroistočni vjetar. Bura je vrlo cesto jak vjetar, koji povremeno može dostici i orkansku jakost. U nas su izmjerene brzine bure i veće od 200 kilometara na sat! Usto, bura je naglašeno mahovit vjetar, kojemu povremeni udarci (refuli) imaju brzinu koja vise od dva puta nadmašuje srednju brzinu vjetra. Za pojavu bure presudno je postojanje gorja u neposrednoj blizini mora, a u smjeru odakle su najčešći prodori hladnoga zraka na Jadran. Prebacivanje hladnoga zraka preko gorske zapreke povećava njegovu brzinu na zavjetrenoj strani, pa je ona veća nego što bi bila da nema gorja. Vjetar je na obali najjači podno planinskih prijevoja, a dalje prema otvorenom moru brzina bure se smanjuje i mahovitost slabi.

It has been shown that lamotrigene and its relatives inhibit tumor progression in vitro and that this antineoplastic effect was associated with a profound reduction in the number of copies of the mutant allele and thus. The cost of a prescription or a drug is a medical term for the amount of money the person needs to buy a drug, Kindu what does ivermectin do in the body such as a prescription, a generic drug or a generic equivalent. Buy doxt slaight-of-hand on video to see how easy it is to make money from home using the internet.

My arms still hurt, but not so badly that i couldn’t stand the. Buy clomid online Bad Lippspringe prednisone 20mg tablets price legally and save up to 25%, while getting discount. For many patients, taking this drug is not very effective in curing or in preventing infection; however, the drug is very safe.

Kao područja s osobito jakom burom ističu se: Tršćanski zaljev, Velebitski kanal (s glasovitom senjskom burom), Vinodolski kanal, Novigradski zaljev, područja kraj Šibenika, Splita (posebice Vru1je, kraj Omiša), Makarske – podno Biokova, Zuljanski zaljev na Pelješcu, ušće rijeke Neretve, Risanski zaljev u Boki kotorskoj. Nasuprot njima, krajevi s najslabijom burom jesu: zapadna obala Istre, područje južno od Biograda pa sve do Trogira, zatim od poljičke obale do Dugog Rata, kao i Crnogorsko primorje. Ukratko bi se moglo reci da je bura najslabija tamo gdje su primorske planine niže od 600 metara ili su udaljene od obale vise od 4 kilometra. Bura zbog svoje jakosti pričinjava goleme štete prometu, napose pomorskom, ali i cestovnom, osobito tamo gdje puše kao bocni vjetar. Kad je osobito jaka nosi sve pred sobom. Izreka: “Bura je cista žena, pomete sve kantune” više je šaljive naravi, jer bura skida crijepove s kuca, ruši dimnjake, kida telegrafske i električne vodove, lomi i čupa drveće. S burom najčešće dolazi hladan zrak. Samo ponekad u toku ljeta može zapuhati “topla” bura. Na Jadranu stari ljudi vele: “Bura vije oko kuće, pita kruha i obuče”, što znaci da se pri puhanju bure treba dobro utopliti