Senj

Video Turističke zajednice Grada Senja
Senj je smješten u podnožju prijevoja Vratnik (698m), najnižeg vrhunca Velebita. Grad je imao stratešku važnost izmedu kontinentalne Hrvatske i mora. Danas je Senj važno središte tranzitnog turizma na Jadranskoj magistrali, ali i poznato turisticko odredište. Brojni apartmani, sobe i pansioni samo su dio turisticke ponude u Senju. Po zimi je Senj zbog jake bure najhladniji grad na Jadranu.U okolici Senja i na njegovoj 70 km dugoj obali smjestilo se više slikovitih primorskih turistickih mjesta: Sv. Juraj, Lukovo, Klada, Starigrad, Stinica, Jablanac i Prizna. U zaledu ima planinu Velebit, koja je 1978. godine od UNESCO-a proglašena svjetskim rezervatom biosfere, te je Senj idealno polazište za izlete.Više od 20 godina Senj je središte klapskog pjevanja Hrvatskog primorja i Istre. Svake godine pocetkom kolovoza u Senju se održava Senjski ljetni medunarodni karneval, što ga je svrstalo u porodicu Udruženja karnevalskih gradova Europe. Kroz povijest, napadali su ga Turci, pa zatim Mlecani i dugo je bio glavna karika vojne granice koju je branio vatreni ugarski kralj Matijaš Korvin. 
Unutar zidina brojne su krivudave ulicice koje vode do romanicke katedrale sv. Marije s jednostavnim proceljem i arkadama od cigle. U susjednoj ulici smjestila se palaca Vukasovic, u kojoj se danas nalazi Gradski muzej a arheološkim i umjetnickim inventarom citavog podrucja. Malo dalje istice se barokni trg Vilnica (Velika Placa) sa središnjom fontanom.
Trg zatvaraju stilski definirane kuce i Kaštel grofova Frankopana, koji ce gradom gospodariti do 1469. godine. Izvan zidina najpoznatija je tvrdava Nehaj, sagradena 1558. godine i simbol je žestoke i uspješne borbe uskoka protiv Turaka i Mlecana. Za njenu gradnju koristio je porušene crkve i samostane izvan gradskih zidina. Senj je bio glavno utocište uskoka, buduci da je oduvijek uspiješno odolijevao napadima. Rt Art je kraljevstvo pomoraca i pjesnika. Ispred crkve Sv. Marije, koju nazivaju crkvom pomoraca, nalazi se park s kipovima senjskih književnika.