Senjski karneval

O senjskom karnevalu govori se i piše kao o prijestolnici  maškaranja, a tu nagradu zaslužili su senjske maškare, gosti iz Rijeke i svih okolnih gradova i mjesta, ali i sve veći broj svjetskih gostiju među kojima se ističu Talijani iz Fana. Već od davne 1967.godine, početkom kolovoza, Senjani sa svojim gostima ovaj grad uzdižu u prijestolnicu ljetnjeg maškaranjana istočne obale Jadrana. Danas postoji veliki broj karnevala ali nigdje nije tako veliki broj maškara iz samog mjesta gdje se održava karneval. U Senju djeluje preko 1000 maškara u raznim skupinama, a svi su baš iz Senja. Ostatak je u grupama koje dolaze sa strane odnosno iz drugih mjesta.

Senjanima je ljetni karneval možda i najvažniji događaj u godini. Karnevalska atmosfera tjednima prije samog početka prožima i uzburkava najskrivenije kutke grada. Iako danas mnoga mjesta ljetnim karnevalima žele obogatili svoju turističku ponudu, niti jedno se ne može pohvaliti tradicijom koju ima Senj. A kada počne, karnevalsko veselje traje cijeli tjedan.. Pritom mu činjenica da se održava usred ljeta daje posebnu draž. Uz sve popratne događaje, vrhunac karnevala definitivno je velika karnevalska povorka u kojoj sudjeluje i do tri tisuće maškara.   Najatraktivniji dan je subota kada oko tri tisuće maškara u velikoj karnevalskoj povorci ulicama grada plijeni pažnju velikog broja gledatelja. Uz skupine iz Senja, Rijeke i njene okoline, Zagreba, Đakova, Garešnice, Gradiške, Jastrebarskog, Siska itd., tradicionalno se predstavljaju i skupine iz inozemstva.

Ovaj Karneval pohodile su i pohađaju skupine iz: Italije (Fano), Slovenija (Ilirska Bistrica), Austrije (Pandorf), Slovačke (Senec), Češke (Frydek Mystek), Poljske (Wielun), Mađarske (Kiseg) i Švedske (Samba-Stockholm). Maškarane skupine iz Senja i pojedinci svojim kvalitetnim kreacijama plijene pozornost prolaznika i promatrača povorke.