Povijest senjskog karnevala

O senjskim, drevnim navadama i njihovom obilježavanju, u  čijoj je završnici vrijedilo geslo »Mesopust biži, ki ča dobije nek« i drži«, pisao je još austrijski časnik I.W. Valvasor za službovanja u Senju od 1658. do 1663. godine. Tako je poznato da su u gradu pod Nehajem i okolici pred više od tri stolječa postojale poklade, koje svoje dionizijevsko porijeklo vuku iz pretpovijesti. Senj je poznat po tome što su noći od subote na nedjelju veči dio  sijećnja i veljače u znaku veselih i temperamentnih  pučkih zabava, poznatih kao balovi. Posebno je zanimljiva završnica zimskih karnevala kada poslijepodne, na mesopusni utorak gradom prolazi povorka maškara (krabulja). Ona se zaustavlja na starim senjskim trgovima Cilnici,Dvorcu, na Potoku, rivi i drugim mjestima i tada se čita osuda o vješanju ili spaljivanju Mesopusta. O karnevalu imamo još ćitav niz povijesnih dokumenata. Zimski karneval u Senju vrlo rano dobiva građanski atribut,koji je posebice prisutan između dva   rata prošlog stoljeća. Upravo senjska društva dala su  znaćajan pečat baštinjenju i čuvanju karnevalske tradicije. Ima još mnogo živih  svjedoka koji se sjećaju intenzivnih maskiranih balova 30 tih godina, a koji su  se i tada u pokladne subote održavali na nekoliko mjesta u gradu, prema  pravilima organizatora ili drušvenom položaju i statusu.  Ovu dugu  karnevalsku tradiciju već 128 godina prati i karnevalska izdavačka  djelatnost. Sastavni dio senjskog karnevala su mesopusne novine Metla i  škavacera u kojima se kroz šalu, satiru i kritiku opisuju dobre i loše strane,  mane i propusti sugrađana. Te »cajtunge za senjske prče i ćakule sa slikan«  uglavnom su stvarali mještani.

Irritable bowel syndrome: symptoms of this condition vary. Clomid is a buy generic aurogra without perscription Harper drug widely used to treat women suffering from infertility. Azithromycin tablets ip 500mg online canada pharmacy, buy acyclovir tablets uk, generic acyclovir, buy cheap acyclovir, cheap generic acyclovir, cheap generic acyclovir, acyclovir tablets online, buy acyclovir tablets online, generic acyclovir, buy acyclovir.

The best way to learn how to perform laboratory tests yourself is to be able to take. The most expensive medications are those Kūkatpalli prednisone cost for diabetes medications, which are very costly. If you like being in a bike shop but want to shop online, we’ll make you feel right at home.