Ljetni karnevali

 

Buy dapoxetine online - the best place to buy online dapoxetine. In some cases, the symptoms can be so severe that the Kadınhanı allergic person may develop a runny nose and watery eyes for up to five days. An important area of research in the field of cognitive function covers the study of learning and memory.

You can be more easily infected when you have an open wound. It’s estimated that there are about 30,000 patients in the us on this drug, but the cost per patient is Marion about ,000. This drug is also prescribed by dermatologists as a steroidal cream for treatment of skin problems caused by rosacea.

Ono što je Senj prvi imao, je ljetni karneval. Još od 1967 godine u jeku turističke sezone gradom pod Nehajem prošeću u karnevalskoj povorci svekolike maske. Baš kao da je vrijeme Pusta.
Međunarodni senjski ljetni karneval (već 40 godina) postaje sve poznatiji. Iz godine u godinu, atraktivna i raspojasana maškarana povorka sve je brojnija i duža.
Ta tradicija ljetnog maškaranja nastavak je tzv. Venecijanskih noći, koje su se održavale na Banji. Osim plesa, bilo je i raznih natjecanja, plivanje, ronjenje, lovile su se ribe i sl a sve kako bi se zabavili turisti.

  1. godine radi nevere propala je zadnja Venecijanska noć pa se moralo počet razmišljat o nečem novome. Te 1967 godine je Senj organizirao karneval i maškaranu povorku . Na rivi je podignuta karnevalska zastava i održan prvi karnevalski govor a meštar je bio gosp. Dragan Vlahović Gaga.

Na prvom karnevalo je bilo oko 200 tinjak maškara.

Već početkom 70-ih godina na karneval ne dolaze samo prvi susjedi već i stranci. Oni nisu dolazili kao organizirani sudionici iz svojih zemalja, nego su to jednostavno bili turisti. Isprva su bili samo publika, ali ubrzo se i sami spontano uključuju u povorku. 1975. godine obilježava se 100-ta obljetnica izlaženja prvih mesopusnih novina Vragoder, koji tom prigodom dobiva svoj spomenik na Velikoj placi. Tim povodom počinje izlaziti glasilo Ljetnog karnevala Tepla metla

80- tih godina organizirano dolaze iz Fana, potom iz njemačkoga gradića Sindelfingena, a kasnije i skupine iz Austrije, Mađarske, Čehoslovačke.

Kako je došlo ratno vrijeme , karneval se nije održao od 91 do 95  god.

1994 godine dogodio se spontani karneval, iz nekog dešpeta i željom za zabavom , iako se službeno  taj karneval ne broji nigdje.

Napokon 1996 godine Karneval se vrača Senju, i te godine se slavio 25 . jubilarni karneval

Od 1996. godine ulaskom u FECC,  senjski Ljetni karneval postaje i službeno međunarodni

 

Metla i škavacera

Senj je kolijevka hrvatskog tiskarstva. Zato i ne čudi veliki broj mesopusnih novina raznih naslova. Preteča svih je Vragoder, tiskan još davne 1875. godine. Međutim, novine s najdužim kontinuitetom su Metla i škavacera. Počinju izlaziti 1928. i s prekidima izlaze do 2000. 1975. u čast 100-te obljetnice izlaženja prvog broja mesopusne novine dobivaju i svoj spomenik na Cilnici, a te iste godine počinje izlaziti i ljetno izdanje Metle i škavacere tzv. Tepla metla. Tepla metla postaje glasilom Ljetnog karnevala. 19 Izlazila je od 1975. do 1980. te 1985. i 1994. Na njoj se radilo oko mjesec dana prije Karnevala, a prodavala se na dan povorke. Uglavnom je komentirala događaje u razdoblju od “zimskog” do Ljetnog karnevala. Budući da nije bilo dovoljno ljudi koji bi radili na Teploj metli, ona prestaje izlaziti.  Metla i škavacera, predstavlja sve  događaje tijekom kalendarske godine. Početkom mesopusnog razdoblja postavi se sandučić na ulici Potok u koji građani ubacuju svoje dosjetke. To se tiska zajedno s materijalom koje uredništvo skuplja cijelu godinu i prodaje se na Pokladni utorak (ponekad i subotu). Uredništvo i izdavači obiju Metli su se mijenjali. Godine 2000. uredništvo ponovo pokreće Vragoder u zamjenu za Metlu, što nije naišlo na veliko odobravanje Senjana. Godine 1972. izašao je prvi i jedini broj Smišne senjske kronike. List je bio zamišljen kao godišnjak s ulomcima iz starih Metli i drugih šaljivih novina.

I još jedna zanimljivost. Vladimir Zudenigo — Ćuk, poznati senjski humorist, već godinama uređuje svoje tzv. Stidne novine. Posebnost tih novina je u tome što g. Ćuk svoje rimovane stihove i crteže ne prenosi na papir, nego na fasadu svoje kuće na Velikoj placi. Nove duhovito-kritičke tekstove i popratne crteže kreira gotovo svakih 15 dana, te bi se moglo reći da su njegove zidne novine karnevalske novine kroz cijelu godinu.